Nie można osiągnąć dobrych rezultatów w kulturystce bez właściwej diety. Zdajemy sobie sprawę z tego, że wielu sportowców nie ma dostatecznie szerokiej wiedzy w tej dziedzinie, dlatego Krajowe Centrum Informacji Kulturystyki i Suplementacji organizuje wykłady z zakresu dietetyki sportowej.
Przedstawiamy ogólne zasady zdrowego odżywiania i wyjaśniamy, jak zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze u osób aktywnych fizycznie. Przekazujemy wiedzę na temat związku pomiędzy odżywieniem, a efektami treningów. Szczególną uwagę poświęcamy odżywianiu przed oraz po treningu, ponieważ błędy żywieniowe popełniane w tym czasie mogą sprawiać, że treningi nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Jednocześnie przedstawiamy listę produktów spożywczych oraz składników żywności, których warto unikać, ze względu na swoje zdrowie oraz samopoczucie. W trakcie wykładów poruszamy także temat suplementacji. Omawiamy działanie i prawidłowe stosowanie preparatów wspomagających budowę masy mięśniowej, poprawiających siłę i wytrzymałość oraz usprawniających regenerację powysiłkową. Wyjaśniamy, jak dobierać suplementy i odżywki dostosowane do celów treningowych, a także co może wpłynąć na ich skuteczność.
Wykłady z zakresu dietetyki sportowej organizowane są regularnie w siedzibie Krajowego Centrum Informacji Kulturystyki i Suplementacji. Możliwe jest także zorganizowanie wykładu w dowolnym miejscu na terenie Polski. Do skorzystania z tej możliwości w szczególny sposób zapraszamy wszystkie kluby sportowe.